φιλολογικό ιστολόγιο

Άρη Βελουχιώτη
35300, Στυλίδα
Τηλ.: 22380-22377
22383-50425
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διευθυντής: Λάμπρου Κωνσταντίνος
ΑρχικήΔραστηριότητεςΕκδηλώσειςUncategorisedΣχολείο - Μαθητές - Covid19..Τι κάνω όταν..

Σχολείο - Μαθητές - Covid19..Τι κάνω όταν..

COVID-19: ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

Α. Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες

10 Σεπτεμβρίου 2021

Σκοπός των παρακάτω οδηγιών είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας (και μέσω αυτών και των μαθητών και των οικογενειών τους) σχετικά με την λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο του 2021, τη λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού, τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ύποπτου για λοίμωξη COVID-19 και γενικά την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Οι οδηγίες αφορούν επίσης τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί προτεραιότητα για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία, στην κοινωνική και ακαδημαϊκή εξέλιξη των παιδιών καθώς και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 2 τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται με πλήρη λειτουργία των σχολείων. Ωστόσο, άλλες μορφές λειτουργίας (π.χ. εξ αποστάσεως διαδικτυακή διδασκαλία) μπορεί να απαιτηθούν εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβληθούν –είτε στο σύνολο της χώρας είτε σε επιμέρους πιο επιβαρυμένες περιοχές– και θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για αυτό. Η θεμελιώδους σημασίας επιστροφή των παιδιών στα σχολεία και η διασφάλιση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, προϋποθέτει το συνδυασμό προληπτικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την πρόληψη κατά το δυνατόν της διασποράς του ιού στον χώρο των σχολείων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης, στη περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα σε μια σχολική μονάδα, να περιχαρακωθεί η διασπορά ώστε να μειωθεί ο αριθμός δευτερογενών κρουσμάτων ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η ασφαλής λειτουργία των σχολείων βασίζεται στη συστηματική εφαρμογή πολλαπλών μέτρων προφύλαξης που λειτουργούν ως σύνολο:

• Διασφάλιση υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των εκπαιδευτικών και των μελών του λοιπού προσωπικού καθώς και των παιδιών που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο Δημόσιας Υγείας για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19 και τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS-CoV-2.

• Συστηματική διενέργεια προληπτικών αυτοδιαγνωστικών ελέγχων σε μαθητές και εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων σε μέλη του προσωπικού, που δεν έχουν εμβολιαστεί ή ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και δεν έχουν ιστορικό νόσου του τελευταίου εξαμήνου, για την έγκαιρη αναγνώριση ασυμπτωματικού ατόμου

• Συστηματική διερεύνηση, με διαγνωστικούς ελέγχους, των ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα

• Προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητώνεκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους

• Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση (με ελάχιστες εξαιρέσεις – βλ. Παράρτημα ΙΙ) ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 3

• Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)

• Καλός αερισμός των αιθουσών και όλων των κλειστών χώρων, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες

• Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών

• Όσο είναι δυνατόν, επίσκεψη στο σχολείο άλλων ατόμων μόνον εφόσον αυτά είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν ιστορικό νόσησης COVID-19 εντός του τελευταίου 6μήνου ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για COVID-19

• Αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Είναι σημαντικό να ορίζονται και να συμφωνούνται σε τοπικό επίπεδο οι ακριβείς τρόποι εφαρμογής των γενικών αρχών των μέτρων προφύλαξης στα σχολεία, με πρωτοβουλία και επινοητικότητα τόσο σε σχέση με την όλη οργάνωση της σχολικής ζωής όσο και σε σχέση με την αξιοποίηση χώρων και άλλων πόρων που ενδεχομένως διατίθενται στην κάθε σχολική και ευρύτερη κοινότητα.

  1. 1.Συστηματική και ορθή χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας προτείνεται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας ως μέρος ενός συνόλου μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, η υγιεινή των χεριών, η αναπνευστική υγιεινή και ο επαρκής φυσικός αερισμός των κλειστών χώρων, για την πρόληψη και τον έλεγχο της μετάδοσης συγκεκριμένων αναπνευστικών ιών συμπεριλαμβανομένων των ιών SARS-CoV-2 και γρίπης. Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που παράγονται από άτομο που έχει μολυνθεί είτε εμφανίζει συμπτώματα είτε όχι, η χρήση της μάσκας προστατεύει το άτομο που τη φορά αλλά ακόμη περισσότερο τους άλλους, αφού αποτελεί φυσικό φραγμό των σταγονιδίων αυτών με διττό ρόλο: αφενός τη μείωση της εκπομπής σταγονιδίων, (από συμπτωματικά άτομα αλλά και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς που αγνοούν τη μολυσματικότητα τους), αφετέρου τη μείωση της πρόσληψης και εισπνοής σταγονιδίων, από αυτόν που τη φορά.

Η ευρεία χρήση της μάσκας συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης της λοίμωξης και κατά συνέπεια στη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας και τη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η σωστή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής και μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τη μετάδοση της λοίμωξης. Για τους λόγους αυτούς πολλοί διεθνείς οργανισμοί συστήνουν την καθολική χρήση μάσκας στην κοινότητα αλλά και στο σχολείο. Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Παρά την ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και στα μέλη του λοιπού προσωπικού καθώς και στους μαθητές άνω των 12 ετών, είναι σε κάποιο βαθμό αναπόφευκτο τόσο σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, να υπάρχει μικτός πληθυσμός πλήρως εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ενηλίκων και παιδιών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την επικράτηση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 που χαρακτηρίζονται από αυξημένη μεταδοτικότητα, καθιστά απαραίτητη την καθολική εφαρμογή μάσκας στο σχολείο, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού ή το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Κατά συνέπεια, συνιστάται η χρήση μάσκας στα σχολεία από μαθητές, εκπαιδευτικούς και άλλο προσωπικό τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα καθώς και κατά τη μεταφορά με σχολικό λεωφορείο ή άλλο μεταφορικό μέσο στο οποίο βρίσκονται με άλλα άτομα. Στους εξωτερικούς χώρους είναι ιδιαίτερα σημαντική η χρήση της μάσκας σε περιπτώσεις αδυναμίας τήρησης αποστάσεων και συνθηκών συγχρωτισμού. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Επίσης, δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε επίσης πρέπει να ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 5 τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Η οδηγία αυτή αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση.

Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση της μάσκας από τα παιδιά. Η αποτελεσματική εφαρμογή της μάσκας σε διάφορα επίπεδα των εκπαιδευτικών βαθμίδων προϋποθέτει τη συνεκτίμηση των αναπτυξιακών δεξιοτήτων των παιδιών και τη συστηματική εκπαίδευσή τους στις ορθές διαδικασίες εφαρμογής και απόρριψης όπως και την καθοδήγηση και ενεργητική επίβλεψη της συμμόρφωσης σε αυτές. Ειδικότερα για τα μικρότερα παιδιά, σημειώνεται ότι συνιστάται η χρήση προστατευτικής μάσκας από τα παιδιά άνω των 4 ετών, τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα, μετά από την εξοικείωσή τους με τον τρόπο χρήσης της και με έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Με δεδομένη τη σύσταση για επέκταση της χρήσης μάσκας και στα διαλείμματα, γίνεται πιο επιτακτικό να γίνονται «διαλείμματα μάσκας». Ειδικότερα: Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν υπάρχουν συνθήκες συγχρωτισμού, αλλά και μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όταν διασφαλίζεται επαρκής αερισμός, καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου, υπό ανάλογες προϋποθέσεις.

Σημειώνεται ότι τα «διαλείμματα μάσκας» θα πρέπει να αποφεύγονται σε κλειστούς χώρους όταν δεν έχουν καλό αερισμό. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.

Περισσότερες πληροφορίες για την ορθή χρήση μάσκας από τα παιδιά και τους ενήλικες περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Συστάσεις αναφορικά́με την χρήση της μάσκας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID- 19», ΑΔΑ:Ω5Π7465ΦΥΟ-6ΣΒ, Δ1α/ΓΠ 17917, 22/03/21.

  1. 2.Τήρηση αποστάσεων και λειτουργία σταθερών ομάδων

• Διασφάλιση ασφαλούς τρόπου μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο. Σε περίπτωση που η μεταφορά γίνεται με σχολικά λεωφορεία, συστήνεται η τοποθέτηση του μαθητή σε προκαθορισμένη θέση η οποία δε θα αλλάζει. Παιδιά ίδιας οικογένειας και παιδιά που ανήκουν στο ίδιο σχολικό τμήμα προτιμάται να κάθονται σε διπλανές θέσεις. Η συστηματική χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής από όλους τους επιβάτες, είναι απαραίτητη. Εάν υπάρχει δυνατότητα, να παραμένουν κενές θέσεις ανάμεσα στους επιβάτες. Στα σχολικά λεωφορεία συνιστάται να υπάρχουν ανοικτά παράθυρα όσο επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η χρήση πούλμαν με παράθυρα που δεν ανοίγουν, ρύθμιση εξαερισμού σε εισαγωγή αέρα (όχι ανακύκλωση), εάν είναι δυνατόν από σημεία της οροφής.

• Αποφυγή του συνωστισμού και περιορισμός των επαφών μεταξύ παιδιώνγονέων-προσωπικού κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο. Εφαρμογή πρακτικών μέτρων για τήρηση αποστάσεων(π.χ. γραμμές στο δάπεδο).

• Τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες. Θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων, ώστε να τηρείται η μέγιστη απόσταση- μεταξύ των θρανίων των μαθητών δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν.

• Σύσταση για τήρηση της μέγιστης απόστασης μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών σύμφωνα με τις δεδομένες συνθήκες στην τάξη και τις ανάγκες τις εκπαιδευτικής διαδικασίας.

• Προσανατολισμός των θρανίων προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να μειώνεται η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα

• Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές, το εκπαιδευτικό και το λοιπό προσωπικό των σχολείων, είναι απαραίτητη. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως με την προσέλευση στο σχολείο. Η μάσκα συνιστάται να εφαρμόζεται τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα. Η σωστή χρήση της μάσκας είναι πολύ σημαντική (https://eody.gov.gr/covid-19-odigies-gia-ti-chrisi-maskas-apo-to-koino/ και Παράρτημα II).

• Ενθάρρυνση για διενέργεια κάποιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε εξωτερικό χώρο εάν και όταν αυτό είναι εφικτό.

• Σύσταση για μη μετακίνηση των μαθητών σε άλλες αίθουσες από την προκαθορισμένη του τμήματος τους, αλλά εναλλαγή των διδασκόντων εφόσον αυτό είναι εφικτό. ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 7

• Είναι προτιμότερο οι αίθουσες διδασκαλίας να χρησιμοποιούνται όσο είναι δυνατό, αποκλειστικά από συγκεκριμένο τμήμα μαθητών, αλλά εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να μεσολαβεί αρκετός χρόνος (τουλάχιστον 15 min) ώστε να αερίζεται επαρκώς η αίθουσα και να γίνεται καλός καθαρισμός των επιφανειών σύμφωνα με τις οδηγίες του Παραρτήματος III. Σε χώρους εργαστηρίων όπως πληροφορικής, συστήνεται σχολαστικός καθαρισμός του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

• Συστηματική αποφυγή ανάμιξης των μαθητών που δεν ανήκουν στο ίδιο τμήμα ή στην ίδια σταθερή ομάδα παιδιών σε όλες τις εκδηλώσεις της σχολικής ζωής, περιλαμβανομένων ιδιαίτερα των διαλειμμάτων και της διδασκαλίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδική διαγράμμιση στο προαύλιο για την οριοθέτηση του «χώρου» κάθε τμήματος ή σταθερής ομάδας παιδιών. Εάν υπάρχει η δυνατότητα, συστήνεται το διάλειμμα να λαμβάνει χώρα σε διαφορετικό χρόνο ή/και χώρο.

• Μέριμνα για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού στους διαδρόμους του σχολείου και χάραξη (βελάκια) της κατεύθυνσης προς την οποία θα πρέπει να κινούνται οι μαθητές

• Μέριμνα για την αποφυγή ανάμιξης και αλληλεπίδρασης παιδιών από διαφορετικά τμήματα κατά τη λήψη γεύματος στο σχολείο. Προτείνεται η λήψη των γευμάτων στο θρανίο των παιδιών στην τάξη τους ή και σε άλλο χώρο με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων (π.χ. τραπεζαρία, προαύλιο).

• Χρήση σκευών μιας χρήσης, αν είναι εφικτό, ή αυστηρά ατομικών σκευών. Ενημέρωση των μαθητών να μη μοιράζονται μεταξύ τους το φαγητό και το νερό τους

• Κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων: o Τήρηση της φυσικής απόστασης (ανάλογα με το είδος της αθλητικής δραστηριότητας) και των κανόνων ατομικής υγιεινής. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών μετά την άθληση και την επαφή με άψυχα αντικείμενα (π.χ μπάλες, όργανα γυμναστικής κτλ). o Λόγω της αυξημένης εκπνοής και εκπομπής σταγονιδίων κατά την άθληση και τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στο εσωτερικό σε σύγκριση με το εξωτερικό περιβάλλον, συστήνεται η προτίμηση εξωτερικών χώρων για τις αθλητικές δραστηριότητες, όταν αυτό είναι εφικτό. o Συμμετοχή του μικρότερου δυνατού αριθμού ατόμων (παιδιών, προσωπικού, προπονητών, θεατών κτλ) o Μέριμνα για την αποφυγή ανάμιξης παιδιών διαφορετικών τμημάτων σε οργανωμένες ή μη αθλητικές δραστηριότητες.

  • Τα παιδιά ΔΕΝ πρέπει να φέρνουν μαζί τους παιχνίδια στο σχολείο (π.χ. μπάλες κλπ.).
  • Σχετικά με τις μπάλες και λοιπά όργανα γυμναστικής/αθλοπαιδιών, τα παιδιά κάθε τμήματος πρέπει να παίζουν μόνο μεταξύ τους, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη μπάλα (ή μπάλες), με την έγκριση ή/και επίβλεψη εκπαιδευτικού. o Τήρηση των μέτρων σχετικά με τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων (στο σύνολο τους ή ανά κατηγορία), ανάλογα με τις ισχύουσες κάθε φορά οδηγίες και την επιδημιολογική επιβάρυνση σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Οι περιορισμοί (π.χ. απαγόρευση ομαδικών παιχνιδιών με μπάλα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ), εάν επιβληθούν στην περιοχή του σχολείου, πρέπει να εφαρμόζονται τόσο στο μάθημα της γυμναστικής όσο και σε προαιρετικές απογευματινές δραστηριότητες καθώς και στα διαλείμματα.

• Τήρηση απόστασης στη σειρά αναμονής στην τουαλέτα και κατά την είσοδοέξοδο από την αίθουσα

• Σύσταση για διοργάνωση επιλεκτικών εκδρομών και εκπαιδευτικών επισκέψεων με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής και προσπάθεια για τη διασφάλιση της μη ανάμιξης διαφορετικών τμημάτων, ύστερα από συνεκτίμηση των δυνατοτήτων της κάθε σχολικής μονάδας (ανθρώπινοι και υλικοί πόροι) και των τρεχόντων επιδημιολογικών δεδομένων

• Η διοργάνωση ενδοσχολικών εκδηλώσεων ή συναθροίσεων που συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονέων/κηδεμόνων (π.χ. εορτές αποφοίτησης), θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο που θα καθορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά νομοθετικές διατάξεις και αναλόγως του διαθέσιμου χώρου.

Μη προσέλευση στο σχολείο ατόμων με συμπτώματα ύποπτα για λοίμωξη COVID-19

• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος ή πυρετό, ανεξάρτητα από το ιστορικό εμβολιασμού ή προηγηθείσας νόσου COVID-19. Συστήνεται προς τους γονείς ο έλεγχος των παιδιών για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων (πιθανώς και με θερμομέτρηση) πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι. • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει πυρετό ή συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχα.

• Ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την πρώιμη αναγνώριση συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη COVID-19 (π.χ. βήχας, πυρετός, δύσπνοια, πονόλαιμος, γαστρεντερικά συμπτώματα, κεφαλαλγία, μυαλγίες) παραμονή στο σπίτι και ενημέρωση των υπευθύνων. Η ένδειξη για διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) ή μοριακή μέθοδο (RT-PCR), θα τίθεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την κρίση του θεράποντος ιατρού και τα επιδημιολογικά δεδομένα σε επίπεδο τμήματος, σχολείου ή/και γεωγραφικής περιοχής.

• Κάθε σχολική μονάδα πρέπει να καταγράφει συστηματικά τις αναφορές για συμπτώματα συμβατά με COVID-19 σε παιδιά ή/και μέλη του προσωπικού και να παρακολουθεί την πορεία τους.

Σε περίπτωση που το διαγνωστικό τεστ του ατόμου που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι ΘΕΤΙΚΟ για τον ιό SARS-CoV-2

• Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντή /τρια της σχολικής μονάδας για το θετικό αποτέλεσμα του διαγνωστικού τεστ γιαCOVID-19.

• Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου: 1/ επικοινωνεί: Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής, Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, Γ) με τη ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 20 Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. 2/ αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης (Συνημμένο 1) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, φροντίζει να γίνει ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων του σχολείου όπου κινήθηκε το κρούσμα.

• Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί. Μέτρα για άτομα με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 o Ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 πρέπει απομακρυνθεί από το σχολείο και να παραμείνει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Η απομόνωση του ασθενούς γίνεται κατ’ οίκον (εκτός εάν η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει νοσηλεία σε νοσοκομείο).

Κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, ο μαθητής ή το μέλος του προσωπικού με επιβεβαιωμένο COVID-19 πρέπει:

(1) Να απέχει και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες (π.χ. φροντιστήριο, ξένες γλώσσες, αθλητισμός) καθώς και από κάθε άλλη «ανεπίσημη» μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος (π.χ. περίπατοι ή παιχνίδι έξω, συναντήσεις με άλλους κλπ.).

(2) Να αποφεύγει με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα κάθε επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο.

(3) Να λαμβάνει συστηματικά μέτρα προφύλαξης κατά την επαφή του με τα άτομα που διαμένουν μαζί του στην ίδια κατοικία: χρήση ιδιαίτερου δωματίου εάν είναι δυνατόν, αυστηρή τήρηση απόστασης πάνω από 1,5 μέτρο και χρήση μάσκας από όλους στο σπίτι (και ιδιαίτερα από τον ασθενή) σε κάθε άμεση επικοινωνία, συστηματική υγιεινή χεριών από όλους στο σπίτι (συχνό πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών), καλός αερισμός των χώρων του σπιτιού, χρήση διαφορετικής τουαλέτας ή και μπάνιου εάν είναι δυνατόν, χωριστή λήψη γευμάτων (στο ιδιαίτερο δωμάτιό του εφόσον είναι δυνατό), εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες κοινής χρήσης (π.χ. κοινή οικιακή χλωρίνη σε αραίωση 1:50 – βλ. https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid19/).

Επιστροφή στο σχολείο: άτομα με επιβεβαιωμένη νόσο COVID19 (διάρκεια απομόνωσης)

o Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ εφόσον έχουν παρέλθει τρία 24ωρα από την πλήρη υποχώρηση του ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 21 πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις 20 ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού).

o Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ και δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.

o Εάν, ωστόσο, παρά τις συστάσεις γίνει νέο τεστ που έχει θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο το παιδί να μην επιστρέψει στο σχολείο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραπάνω παραγράφου (δηλ. παρέλευση 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και πάροδος τριών 24ώρων απυρεξίας και βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων, με τις απαραίτητες προσαρμογές σε πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή).

(Αυτό ισχύει γιατί ο ιός μπορεί να ανιχνεύεται με μοριακό έλεγχο για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ανάρρωση, παρότι το άτομο δεν είναι μεταδοτικό.)

o Η διάρκεια της απομόνωσης των ασθενών σχετίζεται με την «περίοδο μεταδοτικότητας», δηλ. το χρονικό διάστημα που ένας ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό (για COVID-19: σε τυπικές περιπτώσεις 48 ώρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν – βλ. Παράρτημα IV).

o Μετά την παρέλευση του συστηνόμενου χρόνου απομόνωσης του θετικού περιστατικού, συστήνεται εξαίρεση από τη συστηματική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους μαθητές ή εργαστηριακού ελέγχου με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μέλη του λοιπού προσωπικού, για διάστημα 6 μηνών από τη διάγνωση.

Σε περίπτωση που το διαγνωστικό τεστ του ατόμου που χαρακτηρίστηκε ύποπτο κρούσμα COVID-19 είναι ΑΡΝΗΤΙΚΟ για τον ιό SARS-CoV-2

• Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και τη βελτίωση των συμπτωμάτων του – καθώς αυτός είναι ο χρόνος επανόδου για τις συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.

• Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση στο σχολείο ιατρικής βεβαίωσης.

Εν αναμονή του αποτελέσματος του διαγνωστικού τεστ

• Έως την έκδοση του αποτελέσματος του διαγνωστικού τεστ, το άτομο που εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν στο πλαίσιο νόσου ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ SARS-CoV-2 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ 22 COVID-19 παραμένει προσωρινά σε κατ’ οίκον απομόνωση (εφόσον έχει κριθεί από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο).Η περαιτέρω διαχείριση θα γίνει ανάλογα με το αποτέλεσμα.

• Οι στενές επαφές του ύποπτου περιστατικού προσέρχονται κανονικά στο σχολείο με οδηγία για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και το τμήμα του μαθητή (ή στο οποίο δίδαξε εκπαιδευτικός) λειτουργεί κανονικά.

Ορισμός στενής επαφής στη σχολική μονάδα Στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 θεωρούνται:

• Οι μαθητές που ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και συνυπήρξαν μαζί του στη σχολική τάξη κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν).

• Οι μαθητές που ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα από μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κλπ.) κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων (ή έως και 10ημέρες μετά από αυτήν), εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

• Οι μαθητές που στο τμήμα τους δίδαξε εκπαιδευτικός που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) καθώς και οι εκπαιδευτικοί που δίδαξαν σε τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν), εφόσον η διδασκαλία διήρκεσε τουλάχιστον 2 (δύο) διδακτικές ώρες, έστω και όχι συνεχόμενα.

• Μαθητής ή μέλος του προσωπικού που είχε επαφή πρόσωπο-με-πρόσωπο με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 κατά το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του (ή έως και 10 ημέρες μετά από αυτήν) σε απόσταση.

Μέτρα για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19

Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στον παραπάνω ορισμό «στενής επαφής» επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στη σχολική μονάδα, αφού αναγνωριστούν και καταγραφούν από τον υπεύθυνο COVID-19 του σχολείου θα πρέπει:

Να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και να μην τεθούν σε κατ΄οίκον απομόνωση (καραντίνα) με την προϋπόθεση:

  1. 1.Εάν πρόκειται για ανεμβολίαστους μαθητές ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 6μηνο, να υποβάλλονται επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών συστηματικών ελέγχων ανά εβδομάδα (αυτοδιαγνωστικών, στην περίπτωση των μαθητών και εργαστηριακών διαγνωστικών, στην περίπτωση των μελών του προσωπικού) σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που θα παρέχεται χωρίς κόστος, σε δημόσιους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δύο φορές στο διάστημα των 7 ημερών μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. (Διευκρινίζεται ότι αποδεκτά είναι και τα rapid test που μπορεί να πραγματοποιηθούν ιδία δαπάνη σε ιδιωτικά εργαστήρια, εάν το επιλέξει η οικογένεια ή ο εργαζόμενος)
  2. 2. Ειδικότερα:

▪ Ως ημέρα 0 υπολογίζεται η ημέρα της τελευταίας επαφής με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

▪ Την ημέρα 0 έως 1 καθώς και την ημέρα 7 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα θα διενεργούνται τα επιπρόσθετα του συστηματικού ελέγχου, rapid tests.

▪ Τις ημέρες 3 και 5, οι μεν ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποβάλλονται στον τακτικό τους αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, οι δε ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και μέλη του λοιπού προσωπικού θα υποβάλλονται στον τακτικό τους εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Τα αποτελέσματα του ως άνω ελέγχου θα προσκομίζονται κάθε φορά και θα συλλέγονται και καταγράφονται από τον υπεύθυνο COVID-19 της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα τα καταχωρεί στη φόρμα ιχνηλάτησης. Μετά την πάροδο της 7ήμερης περιόδου συστηματικής εργαστηριακής παρακολούθησης, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, επιστρέφουν στην προηγούμενη διαδικασία τακτικού ελέγχου ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (2 αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους μαθητές, 2 εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα λοιπά μέλη του προσωπικού).

3. Εάν πρόκειται για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες εντός του τελευταίου 6μήνου μαθητές ή μέλη του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, να υποβάλλονται σε προληπτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), 2 φορές και ειδικότερα, την ημέρα 0 έως 1 και την ημέρα 7 μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα, δεδομένης της σημαντικά μειωμένης πιθανότητας μόλυνσης τους από τον ιό. Μετά την πάροδο της 7ήμερης περιόδου παρακολούθησης με τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, τα άτομα που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία των στενών επαφών, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικά και έχουν αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί, δε χρειάζεται να υποβληθούν περαιτέρω σε κάποια μορφή συστηματικού προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου.

Επισημαίνεται ότι και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, εάν κάποιο αποτέλεσμα ταχείας δοκιμασίας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), αποβεί θετικό, το άτομο αντιμετωπίζεται πλέον ως επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες απομόνωσης και διαχείρισης κρούσματος. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), θα πρέπει να ακολουθεί επιβεβαίωση με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), όπως ορίζεται από τη σχετική ΚΥΑ ή εναλλακτικά με μοριακό έλεγχο (PCR).

Να παρακολουθούν στενά την υγεία τους και να υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εκδήλωση συμπτωμάτων ύποπτων για λοίμωξη COVID-19 για 14 ημέρες μετά την έκθεση. Στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, το άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε νέο διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο, κατά προτίμηση με μοριακό τεστ ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, με ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, ΔΕΝ συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). o Εάν το διαγνωστικό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19. o Εάν το διαγνωστικό τεστ είναι αρνητικό: συνεχίζει με την προαναφερθείσα διαδικασία τους προληπτικούς ελέγχους και αντιμετωπίζεται ανάλογα με την εκάστοτε κλινική διάγνωση σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Να αποφεύγεται η επαφή με ευάλωτα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο, για διάστημα 14 ημερών από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα και να εφαρμόζονται σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού SARS-CoV-2 συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ατομικής υγιεινής και ορθής χρήσης μάσκας.

Ειδικές περιπτώσεις στενών επαφών: μαθητές σε κοντινή θέση με κρούσμα, ενδοοικογενειακή στενή επαφή

Μαθητές ανεμβολίαστοι ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 6μηνο που:

  • o ανήκουν στο ίδιο τμήμα με μαθητή που είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 o ανήκουν σε διαφορετικό τμήμα αλλά παρακολούθησαν μαζί του μάθημα/μαθήματα στην ίδια αίθουσα (π.χ. φροντιστηριακό μάθημα, ξένη γλώσσα κλπ.)κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του κρούσματος (48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 10ημέρες μετά από αυτήν) εφόσον η κοινή παρακολούθηση μαθημάτων διήρκεσε τουλάχιστον μία διδακτική ώρα

o μετακινήθηκαν με το ίδιο ταξί ή άλλο ιδιωτικό μεταφορικό μέσο ή σχολικό λεωφορείο

ΚΑΙ κάθονταν σε «κοντινή θέση», όπως: στη διπλανή θέση του ίδιου θρανίου, στο μπροστινό ή πίσω θρανίο, στο πλαϊνό θρανίο, σε διπλανή θέση ή στην αντίστοιχη θέση της μπροστινής ή πίσω σειράς από τη θέση του επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σχολικό λεωφορείο, θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test τις ημέρες 0 έως 1 και 7, από την τελευταία επαφή με το κρούσμα καθώς και σε self test καθημερινά στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο rapid test. Δηλαδή, η ομάδα αυτή των μαθητών, επειδή θεωρούνται αυξημένου κινδύνου, διενεργούν 5 self tests μεταξύ ημέρας 0-1 και 7ης αντί για δύο όπως αναφέρθηκε στη παράγραφο 4.Β.

Επισημαίνεται ότι για τους μαθητές που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ανήκουν στην κατηγορία αυτή της «κοντινής θέσης», ΔΕΝ θα υπάρξει διαφοροποίηση από τα προβλεπόμενα της παραγράφου 4.Β.

Ανεμβολίαστοι μαθητές ή μέλη του προσωπικού ή άτομα χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 6μηνο, που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή ατόμου με το οποίο διαβιούν κάτω από την ίδια στέγη, λόγω της συνεχιζόμενης και υψηλού κινδύνου έκθεσης, θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της 10ήμερης καραντίνας από την τελευταία επαφή με το κρούσμα και επιστροφή στις σχολικές δραστηριότητες την 11η ημέρα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, και με αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου ή μοριακό τεστ PCR) τη 10η ημέρα. Εάν το τεστ είναι αρνητικό γίνεται άρση της καραντίνας αλλά τα άτομα οφείλουν να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παρακολουθούν την υγεία τους για εμφάνιση συμπτωμάτων μέχρι και την ολοκλήρωση των 14 ημερών. Εάν το τεστ είναι θετικό ακολουθείται το ισχύον πρωτόκολλο για την απομόνωση των κρουσμάτων COVID-19 χωρίς να απαιτείται επανάληψη του τεστ (https://eody.gov.gr/epikairopoiisi-odigionapomonosis-kai-karantinas-kroysmaton-covid-19-kai-stenon-epafon-toys-kai-tisarsis-aytis/).

 

Free business joomla templates